Co je to seborea a jak seboreu léčit?

  • Seborea, seboroická dermatitida a nebo seborhoická dermatitida jsou jedno a totéž, jen jinak napsané. Je to nepřenosné a neinfekční onemocnění kůže, které má dosti komplikovanou diagnózu, protože se často zaměňuje za ekzém či lupénku. Správnou diagnózu ale určí odborník.
  • Příčina vzniku onemocnění není zatím objevena. Uvažuje se o autoimunním onemocnění kožních buněk podobné lupénce, ale celý mechanizmus nemoci zůstává zatím skrytý. Ví se, že jedním spouštěcím mechanizmem vzniku seboroické dermatitidy je nejčastěji stres. Z těchto důvodů se také říká seboree onemocnění manažerů. Většinou se projevuje změnou barvy kůže čela nad kořenem nosu a v okolí nosu směrem dolu. Vytváří tak načervenalé písmeno T. Tato lokalita je pro velké množství mazových žláz predilekčním místem i pro vznik akné. Proto není zvláštní, že v této oblasti je akné spojeno se seboreou, převážně u mladých lidí. Tomu odpovídá i léčba.
  • Spouštěcích mechanizmů je ale více – jako např. prudké změny teploty. Chlad a teplo, časté pití horké černé kávy, chronická únava, deprese, nadměrná konzumace alkoholu, hormonální a lipidová nerovnováha a přemnožení se kvasinek rodu Malassezia. O stresu již zmínka byla. Je to protivné onemocnění, které svědí, ale také nemusí. Dá se říci, že v současné době trpí seboreou každý druhý člověk, ale nevěnuje se tomu pozornost. Pacient však zpozorní, až když se objeví první šupinky anebo když se seborea objeví ve vlasové části hlavy a vytváří lupy až nažloutlé pláty, nebo se objeví načervenalý lem na rozhraní kůže a vlasové části hlavy, za ušima a někdy i v horních partiích zad.
  • Diagnoza je pro laika složitá a onemocnění se nechá zaměnit za atopický ekzém či lupénku. Proto se musí vyhledat odborný lékař. Také pozor u batolat, které z 90% mají seboreu. Někdy je mylně zaměňována za potničky. Dětská seborea se při správném postupu léčby sama zhojí. Proto není třeba paniky.
  • Léčba především spočívá v hygieně. Dobré jsou přípravky s fungicidními vlastnostmi. Skvělé jsou přípravky obsahující kyselinu salicylovou, bisabolol, kanabidiol (CBD), či extrakt z břízy. Nejlepším řešením je však Betuldiol. Nesmí se zapomenout i na kortikoidy.
  • Doporučení: ze všeho nejdříve je zapotřebí zklidnit psychiku pacienta a zbavit ho stresu, nervového vypětí a jiného neklidu a nechat ho vyspat. Na toto uklidnění jsou vhodné tablety Buď v klidu a Spi v klidu značky Epiderma, které opravdu zabírají a jsou kladně hodnoceny. Na obličejovou část pokožky při výskytu seborey je pro velkou podobnost s onemocněním kůže s akné vhodné aplikovat krém akné značky Epiderma. Bioaktivní krém na akné s CBD obsahuje účinné látky, které potlačují vylučování mazu v T zóně a klidní pokožku nejenom od akné, ale i od seborey. Jsou to především kanabidiol (CBD), bisabolol, který má i desinfekční vlastnosti. A samozřejmě je zde přítomen Betuldiol, který sám o sobě má velké léčebné schopnosti při kožních onemocněních. Do vlasové části hlavy je samozřejmostí použít od téže značky Epiderma šampon při lupénce a seboree.
  • Dodržovat vždy návod k použití.

Pokud vše selže, je třeba vyhledat odborného lékaře a aplikovat kortikoidy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

ArabicBulgarianChinese (Simplified)CroatianCzechDanishDutchEnglishFrenchGermanHungarianItalianPolishPortugueseRussianSpanishTurkish